בשנות החמישים של המאה הקודמת, פיתח פסיכולוג חברתי בשם מאסלו, תיאוריית צרכים : לפי התיאוריה שלו, הצרכים של האדם מתפתחים מרמה בסיסית של אוכל, שינה והפרשה, אל הרמה הגבוהה ביותר בה מתקיים מימוש עצמי. מאסלו טוען כי עד שלא יסופק הצורך האחד, לא יוכל להתפתח הצורך הבא אחריו. לפי מאסלו, ארבע הרמות הראשונות נותנות את מניעי החסך, משמע, כאשר אחת מהן לא שלמה, האדם חווה במודע או שלא במודע חסך, ופועל בעוצמה על מנת למלא את החוסר. המדרגה החמישית נמצאת מעל החסך, יש בה הגשמה עצמית ורצון לגדול , לחקור, ולהגשים. בשנים האחרונות חוקרי התנהגות טוענים שסדר המדרגות אינו קבוע, ויש מי שקודם יגשים ורק אחר כך יחווה ביטחון, ואחרים שקודם יחוו שייכות, ורק אחר כך ידאגו לצרכי הגוף.

המבנה שמאסלו הציע מכיל חמש רמות השלובות אחת בשנייה וקיומן תלוי זו בזו. לטענתו, כאשר אחת הרמות לא שלמה, גם הרמות האחרות לא מסתפקות. אפשר להשוות את התיאוריה לעקרונות התודעה של הצ'קרות, אותם מרכזי אנרגיה המשקפים את הצמיחה הפיזית והרוחנית של האדם.

ברמה הראשונה, הבסיסית, ישנם צרכים גופניים אותם האדם חייב לספק, והם כוללים נשימה, מזון, מים, שינה והפרשת פסולת. בלי למלא את הצרכים האלה האדם לא יוכל להתקיים. אמנם ישנם אנשים שגדלים במצב של רעב ותת תזונה, אך הדבר משפיע לרעה על ההתפתחות ועלול לגרום לחיים רצופי תחושת חסך.

ברמה השנייה עולה הצורך בתחושת ביטחון , שמירה על הגוף, שמירה על הרכוש. כאשר המדרגה הראשונה לא מסופקת, אדם יחשוף את גופו לסכנות חיים ממשיות על מנת להשיג מזון. כאשר הרמה הראשונה מסופקת, אדם יוכל להתפנות ולשמור על בטחונו ועל רכושו. תחושת הביטחון תומכת חיים ומאפשרת לאדם לשאוף ולהתפתח, לחוש שיש לו יכולת לצמוח אל המשך חייו. כאשר לאדם קשה לספק את תחושת הביטחון, הוא עסוק באיסוף רכוש, ברדיפה אחרי הצלחה בכל מחיר, ובטיפוח יתר של גופו. כאשר תחושת הביטחון מתערערת, אדם עלול לחוש אבד עולמו, כפי שקורה כאשר מאבדים חלילה מקום עבודה, כאשר המצב הכלכלי מתערער או כאשר מתעוררת בעיה גופנית שפוגעת בתחושת הביטחון . על המדרגה הזאת נבנו תכניות הפנסיה, הביטוח הרפואי ואף חברות הביטוח, אשר דומה שהן מוכרות את רעיון סיפוק תחושת ביטחון במקרה של אסון.

ברמה השלישית יש צורך באהבה, שייכות וזהות. זאת המדרגה הנוספת שבלעדיה ההתפתחות אינה תקינה. בתהליך האהבה, נבנית השייכות, הזיהוי העצמי כחלק מקבוצה, היכולת להתחבר למשפחתית, לחברה ולזוגית. מדרגה זו בונה את הבסיס לערך העצמי ולאהבה עצמית, וכן את היכולת להעניק ולאהוב. תינוק שלא קיבל אהבה, עלול להיות בחסך רגשי כאדם בוגר, להתקשות ביצירת קשרים חברתיים ותחושת שייכות. כאשר האדם- ילד- מוצא עצמו בקבוצה חברתית בה הוא דחוי ומושפל, הדבר עלול להשפיע על הדימוי העצמי ועל היכולת שלו כאדם בוגר לתת אמון וליצור מערכות יחסים תקינות.

ברמה הרביעית נבנים כבוד והערכה, בטחון עצמי וכן כבוד לזולת. זאת המדרגה ששולחת להצלחה וליצירת מדרג חברתי, ובה האדם ממיין את עצמו ואת האחרים לפי הכבוד שהוא מקבל או רוכש להם. הרמה הרביעית נשענת על הרמות שמתחתיה. כל בני האדם זקוקים להערכה והיזון חוזר חיובי כדי להרגיש טוב, אך ככל שישנו חסך גדול יותר בצרכים הראשוניים, כך גדל הצורך בתשומת לב, יש חשיבות יתר למעמד, יש תחושת נחיתות וצורך בכבוד מאחרים. אנשים אלה יראו בעצמם פגים ביחס לאחרים, ויתקשו ליצור לעצמם הצלחה. ככל שהחסך קטן והצרכים הראשוניים מולאו, כך גדלה היכולת לכבד את האחר, להוקיר ולהעריך, האדם מרגיש בעל ערך, יש לו אמונה ביכולת והוא מעז להגיע למומחיות ועצמאות.

הרמה החמישית היא מניע הגדילה של האדם למימוש עצמי. לרמה הזאת מגיעים אנשים שהצליחו לגשר על הפערים במילוי הצרכים בארבע הרמות הראשונות. זאת מדרגה אוניברסלית שם ימצאו המוסר, היכולת להשתחרר מדעות קדומות, שם היצירתיות והנדיבות. הגשמה עצמית היא תהליך מתמשך של התרחבות וצמיחה. זו אינה נקודה אחת, אלא התפתחות אשר מאסלו חילק לשלושה גורמים: הצורך לדעת ולהעמיק, הצורך לחוות את היופי והתנועה בטבע, הצורך להגשים את היכולות ולגלות את הפוטנציאל הפנימי.

pyramid
התמונה מתוך "ויקיפדיה"